• Hoe kan ik een time lap opname maken met de Canon EOS 5D Mark !!

    Gesteld op 6-3-2015 om 10:50 in forum Canon EOS 5D Mark II Misbruik melden
    • Hoe maak je een timelapse
      13 JULI
      after effects / Av / lightroom / LRTimelapse / M / timelapse / workflow


      Een film is in feite niets meer dan een stel opeenvolgende foto’s dat snel achter elkaar getoond wordt. Niet voor niets heet de persoon in een filmcrew die eindverantwoordelijk is over het beeld de Director Of Photography (DOP).

      Een timelapse is eigenlijk ook niet meer dan dat: een serie foto’s op een bepaalde snelheid afspelen. Als je filmt ben je vaak gebonden aan de enkele verschillende framerates die je camera toestaat. 25 (pal), 30 (ntsc), 24 (filmstandaard) of soms zelfs 50 of 60 frames per seconde (fps).
      Een serie losse foto’s maken heeft het voordeel dat je ook veel lagere framerates kunt realiseren. Bijkomend voordeel is dat de de kwaliteit van foto’s nog veel hoger is dan full-HD film. Dit biedt een aantal perspectieven.

      A. Je kunt langzame beelden goed versnellen. Als je bijvoorbeeld foto’s schiet met een framerate van 1 (dus 1 foto per seconde) en de serie vervolgens afspeelt op 25fps krijg je een mooi versneld beeld. Een veel gebruikt onderwerp is de wolkenhemel die traag voorbij trekt, maar met een timelapse opeens spectaculair snel door het beeld schiet.
      B. In de hoge resolutie foto’s heb je genoeg ruimte om je shot te laten bewegen en toch hoge kwaliteit video te houden. Inzoomen, uitzoomen, een pan of tilt beweging kun je allemaal in je timelapse verwerken terwijl je nog steeds alles in full-HD kunt exporteren.

      Voorbeeld van een timelapse:


      Wat heb je nu nodig en hoe ga je te werk om een mooie timelapse te maken. Hier volgt de workflow die ik momenteel gebruik hiervoor.

      Nodig:
      1. Een fotocamera waar je een afstandsbediening op aan kunt sluiten.
      2. Een afstandsbediening waarmee je intervaltijden kunt instellen die geschikt is voor de type camera die je hebt.
      3. Quicktime Pro 7
      (4.) Adobe Lightroom voor volledige controle over je 16:9 uitsnede en eventuele nabewerking van je foto’s.

      Werkwijze:
      Stap 1: Kies je onderwerp.
      Op zich kan ieder bewegend onderwerp als timelapse worden opgenomen, maar meestal werkt een van nature traag bewegend onderwerp goed. Een zonsondergang of -opkomst, het uitladen van een busje, het opzetten van een tent, een lange autorit, vul maar in.

      Stap 2: Stel je fotocamera in.
      Een timelapse serie schiet je doorgaans in de M of Av stand. In de M stand stel je alle instellingen handmatig in en verandert er niets gedurende de shoot. In de Av stand stel je de diafragma in en de camera kiest zelf een bijpassende sluitertijd. Deze stand is handig als je bijvoorbeeld een zonsondergang wil fotograferen. In de M stand zou je foto nagenoeg zwart zijn op het moment dat de zon onder is. De Av stand zorgt ervoor dat er lang genoeg licht wordt binnen gelaten om toch nog een mooi plaatje te krijgen.
      Maak een paar testfoto’s om te zien met welke iso, diafragma en sluitertijd je een mooi plaatje krijgt.

      Stap 3: Stel de afstandsbediening in.
      Sluit je afstandsbediening aan op de camera en stel de intervaltijd in. Canon en Nikon hebben hun eigen remote controls, maar voor vaak een derde van de prijs heb je een goed functionerend alternatief van bijvoorbeeld Aputure of Shoot. Let wel goed op dat hij geschikt is voor het type camera dat je gebruikt.
      De intervaltijd is sterk afhankelijk van hoe snel je de beelden uiteindelijk wil laten gaan en hoe lang je van plan bent je camera te laten staan. Je kunt makkelijk uitrekenen hoeveel filmmateriaal je hebt bij een bepaalde interval en duur van de shoot. Stel je maakt elke 5 sec. een foto en dat 20 minuten lang. Dat is dan 12 foto’s per minuut x 20 = 240 foto’s. Als je dit als film met 24fps wilt exporteren levert dit 10 sec. aan filmmateriaal op.
      Het tempo van je onderwerp is uiteraard ook van invloed op je intervaltijd. Fotografeer je het groeien van een plant gedurende een aantal weken dan zou je kunnen volstaan met een paar foto’s per dag. Maak je een timelapse van het smelten van ijs dan is een paar seconden intervaltijd nodig. Wil je bijvoorbeeld de sterrenhemel vast leggen dan heb je om te beginnen al een lange sluitertijd nodig van vaak 20 of 30 seconden zodat 1 of 2 foto’s per minuut je interval wordt.

      Stap 4: Inladen en nabewerking op de computer.
      Als je reeks foto’s genomen is dan kun je deze inladen op je computer. Ik en velen met mij gebruiken hiervoor Adobe Lightroom. Een handig programma voor het organiseren en bewerken van je foto’s. Ook de belangrijkste nabewerkingen kun je hierin doen. Erg handig is ook dat je alle bewerkingen die je op één foto hebt gedaan kunt kopiëren naar alle andere foto’s uit de reeks. Wat ik zelf meestal doe is een paar lichte nabewerkingen op de foto qua licht, contrast e.d. Als er een mooie blauwe lucht in de foto zit trek ik de luminance van de kleur blauw meestal iets naar beneden. Ook maak ik in Lightroom alvast een 16:9 uitsnede van de foto. Hier heb je namelijk nog de meeste vrijheid om te bepalen welk gedeelte van de foto in de uitsnede moet komen. Als laatste exporteer je alle nabewerkte foto’s naar een nieuwe map.

      Stap 5: Film maken.
      Om een film te maken van je reeks foto’s is Quicktime 7 Pro een erg geschikte tool. Dit programma heeft namelijk de optie ‘open afbeeldingenreeks’ in het menu. Je selecteert dan de eerste foto van de reeks en kiest in vervolgens een framerate voor je film. Het beste kun je dan meteen een export maken van je film in het door jou gewenste formaat en compressie.

      Er zijn ook andere workflows om tot hetzelfde resultaat te komen. After Effects heeft ook mogelijkheden om een reeks foto’s te verwerken tot film. Een handige plugin voor Lightroom en Photoshop is LRTimelapse. Daarmee kun je zonder tussenkomst van Quicktime 7 je film rechtstreeks uit Lightroom of Photoshop exporteren.

      Heb je zelf nog andere workflows of tips, laat ze dan gerust hieronder achter.

      Veel meer mooie timelapses vind je in deze groep op Vimeo.


      Gebruik de zelfontspanner wanneer u zelf op de foto wilt. De <Q>
      (timer van 10 seconden) kan in alle opnamemodi worden ingesteld.
      1 Druk op de knop <o>. (9)
      2 Selecteer de juiste instelling voor
      de zelfontspanner.
      ?? Terwijl u naar het LCD-paneel kijkt,
      draait u aan het instelwiel <5>.
      Q: 10-sec. zelfontspanner
      k: 2-sec. zelfontspannerN
      3 Maak de opname.
      ?? Stel scherp op het onderwerp en druk
      de ontspanknop helemaal in.
      ?? U kunt de zelfontspanner in de gaten
      houden door middel van het bijbehorende
      lampje, de pieptoon en de aftelweergave
      (in seconden) op het LCD-paneel.
      ?? Twee seconden voordat de opname
      wordt gemaakt, blijft het lampje van
      de zelfontspanner branden en klinkt
      de pieptoon sneller.
      j De zelfontspanner
      ?? Nadat u opnamen met de zelfontspanner hebt gemaakt, dient u te controleren of
      de scherpstelling en de belichtingstijd van de opname juist zijn (pag. 128).
      ?? Als u niet door de zoeker kijkt bij het indrukken van de ontspanknop, kunt
      u het beste de oculairdop bevestigen (pag. 100). Als er licht in de zoeker
      komt bij het indrukken van de ontspanknop, kan dit een negatief effect
      hebben op de belichting.
      ?? Als u met de zelfontspanner een foto van uzelf maakt, vergrendelt u de
      scherpstelling (pag. 50) op een onderwerp dat zich ongeveer op
      dezelfde afstand bevindt als u tijdens de opname.
      ?? Druk op de knop <o > om de zelfontspanner uit te schakelen
      nadat het aftellen is begonnen. Geantwoord op 26-4-2015 om 20:04

      Waardeer dit antwoord Misbruik melden

Kent u iemand die het antwoord hierop weet? Deel een link naar deze vraag via email, Twitter of Facebook.

Uw antwoord

Spelregels
Stel ook een vraag Toon alle vragen Ga naar handleidingen


Misbruik melden

Gebruikershandleiding.com neemt misbruik van zijn services uitermate serieus. U kunt hieronder aangeven waarom deze vraag ongepast is. Wij controleren de vraag en zonodig wordt deze verwijderd.

Product:

Bijvoorbeeld antisemitische inhoud, racistische inhoud, of materiaal dat gewelddadige fysieke handelingen tot gevolg kan hebben.

Bijvoorbeeld een creditcardnummer, een persoonlijk identificatienummer, of een geheim adres. E-mailadressen en volledige namen worden niet als privégegevens beschouwd.

Spelregels forum

Om tot zinvolle vragen te komen hanteren wij de volgende spelregels:

Belangrijk! Als er een antwoord wordt gegeven op uw vraag, dan is het voor de gever van het antwoord nuttig om te weten als u er wel (of niet) mee geholpen bent! Wij vragen u dus ook te reageren op een antwoord.

Belangrijk! Antwoorden worden ook per e-mail naar abonnees gestuurd. Laat uw emailadres achter op deze site, zodat u op de hoogte blijft. U krijgt dan ook andere vragen en antwoorden te zien.

Vul hier uw vraag voor het forum in

Info